A kereskedelmi élelmiszer láncok és a fogyasztók egyértelmű igénye, hogy minél több konyhakész, vagy félkész élelmiszer kerüljön a boltok polcaira. Vállalkozásunknál is évekkel ezelőtt jelentkezett az igény szeletelt gombatermékekre, aminek megpróbáltunk megfelelni. Ezért olyan kutatómunkába kezdtünk, ami lehetővé teszi, hogy a gombát mosva, esztétikusan, azonos vastagságú szeletekre szelve kínáljuk a fogyasztóknak. Nagyon fontos volt, hogy a termék minél hosszabb ideig eltartható és mikrobiológiai szempontból biztonságos legyen. Ehhez meg kellett előznünk a gomba barnulását és lassítanunk kellett, illetve meg kellett akadályoznunk a termék romlását. Ezt kizárólag mosással lehet elérni, azonban a vizes mosás nem elegendő. Olyan mosófolyadékok kidolgozását kellett elvégeznünk, ami alkalmas a kitűzött cél elérésére úgy, hogy közben a termék minőségét nem befolyásolja.
A mosáson túl kísérleteinkben a csomagolás tökéletesítésével, új csomagolási technológiák kifejlesztésével is kísérleteztünk.
Kutatási programunkat, amit a közelmúltban zártunk le, az Új Széchenyi Terv támogatta, 55% saját erő biztosításával 45%-os mértékű, 34.577.805 Ft vissza nem terítendő támogatást nyertünk.
A projekt neve: Hosszan eltartható, szeletelt termesztett gomba termékcsalád kifejlesztése, gyártástechnológiájának kidolgozása
Azonosítója: KMOP-1.1.4-11/A-2011-0070
A kedvezményezett neve, elérhetőségei: Eurochamp Hungária Kft., 2364 Ócsa, Hrsz:0175/9.
Közreműködő szervezetek:
MAG Zrt., 1139, Budapest, Váci út 83. www.magzrt.hu
Legutóbbi hozzászólások